Ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd Yag

Ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd Yag

Το ακρωνύμιο «LASER» σημαίνει ενίσχυση φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας. Ένα λέιζερ λειτουργεί εκπέμποντας ένα μήκος κύματος φωτός υψηλής ενέργειας, το οποίο όταν εστιάζεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος δημιουργεί θερμότητα και καταστρέφει τα άρρωστα κύτταρα. Το μήκος κύματος μετριέται σε νανόμετρα (nm).

Διάφορα είδη λέιζερ είναι διαθέσιμα για ανάπλαση προσώπου και διαφοροποιούνται από το μέσο που παράγει τη δέσμη λέιζερ. Καθένας από τους διαφορετικούς τύπους λέιζερ έχει ένα συγκεκριμένο εύρος χρησιμότητας, ανάλογα με το μήκος κύματος και τη διείσδυσή του.

Ένα από τα λέιζερ που υπάρχουν και για το οποίο θα μιλήσουμε είναι το λέιζερ Nd:Yag και συγκεκριμένα το βραχύ παλμού Q-switched.  Για το μακρού παλμού θα γίνει αναφορά σε άλλο άρθρο και μας χρησιμεύει κυρίως στην αποτρίχωση.

Ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd Yag: Χαρακτηριστικά

Το λέιζερ Nd:YAG έχει μήκος κύματος 1064 nm και έχει την ικανότητα να φτάνει σε βαθύτερα στρώματα ιστού δέρματος σε σχέση με άλλους τύπους λέιζερ.

Στη λειτουργία Q-switched, το Nd:YAG παράγει 2 μήκη κύματος, ένα στην υπέρυθρη περιοχή (1064 nm) και sτη δεύτερη δέσμη μήκους κύματος 532 nm που είναι χρήσιμη για επιφανειακές βλάβες του δέρματος. Το Q-switching αναφέρεται στην τεχνική που κάνει το λέιζερ για να παράγει μια δέσμη υψηλής έντασης σε πολύ σύντομους παλμούς.

Τα λέιζερ λειτουργούν εκπέμποντας ένα μήκος κύματος φωτός υψηλής ενέργειας, το οποίο όταν εστιάζεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος θα δημιουργήσει θερμότητα και θα καταστρέψει τα παθολογικά κύτταρα.

Ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd Yag: Εφαρμογές

Οι ακόλουθες δερματικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακτίνες λέιζερ Nd:YAG για μία συνολική ανάπλαση προσώπου

1. Αγγειακές βλάβες. Ευρυαγγείες στο πρόσωπο (μάγουλο, κροταφική περιοχή, ρινική ράχη, μέτωπο) και στα πόδια.

2. Αγγειακό σημάδι (δυσπλασία τριχοειδών αγγείων)

3. Κιρσοί

4. Φλέβες προσώπου (τελαγγειεκτασία)

5. Αιμαγγείωμα (αγγειακός όγκος). 

Οι παλμοί φωτός λέιζερ στοχεύουν στην κόκκινη χρωστική ουσία (αιμοσφαιρίνη). Οι τυπικές ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των φλεβών του προσώπου περιλαμβάνουν διάρκεια παλμού 50 χιλιοστών του δευτερολέπτου και ροή (δηλαδή ενέργεια εξόδου) 150-250 J/cm2 (μετρούμενη σε Joules ανά εκατοστό στο τετράγωνο).

6. Μελαγχρωματικές βλάβες. Το λέιζερ Nd:YAG μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση καφέ κηλίδων γήρανσης (ηλιακές φακίδες), φακίδες, σπίλους Ota, σπίλους Ito, μελανοκυττάρωση οσφυοϊερού, Hori naevus και café-au-lait-macules.

Οι παλμοί φωτός στοχεύουν τη μελανίνη σε μεταβλητό βάθος πάνω ή μέσα στο δέρμα.

7. Αφαίρεση τατουάζ. Τα μπλε, γκρι και μαύρα τατουάζ μπορούν να αφαιρεθούν με ένα λέιζερ Nd:YAG με μεταγωγή Q(μήκος κύματος 1064 nm). Το χρώμα του τατουάζ και το βάθος της χρωστικής επηρεάζουν τη διάρκεια και το αποτέλεσμα της θεραπείας με λέιζερ. Η θεραπεία με λέιζερ περιλαμβάνει την επιλεκτική καταστροφή των μορίων μελανιού που στη συνέχεια απορροφώνται από τα μακροφάγα και αποβάλλονται.  Το χρώμα του τατουάζ και το βάθος της χρωστικής επηρεάζουν τη διάρκεια και το αποτέλεσμα της θεραπείας με λέιζερ για την αφαίρεση του τατουάζ.

8. Ονυχομυκητίαση. Η ονυχομυκητίαση είναι μια κοινή διαταραχή των νυχιών που προκαλείται από μυκητιακά παθογόνα. Πολλές συσκευές λέιζερ έχουν λάβει έγκριση μάρκετινγκ από την FDA για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης.

9. Άλλες χρήσεις του λέιζερ νεοδυμίου YAG είναι η βελτίωση των ρυτίδων σε φωτογηρασμένο δέρμα. 

Είναι σημαντικό να έχει γίνει η σωστή διάγνωση από τον κλινικό ιατρό πριν από τη θεραπεία, ιδιαίτερα όταν στοχεύονται μελαγχρωματικές βλάβες, για να αποφευχθεί η κακή αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος όπως το μελάνωμα.

Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικό αναισθητικό στην περιοχή αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς θα πρέπει να προστατεύουν την περιοχή από την έκθεση στον ήλιο για να μειώσουν τον κίνδυνο μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη θεραπεία για ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd:YAG είναι συνήθως μικρές και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας (μειώνεται με ψύξη επαφής και εάν είναι απαραίτητο, τοπικό αναισθητικό).
  2. Ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα αμέσως μετά τη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία.
  3. Σπάνια, η χρωστική του δέρματος μπορεί να απορροφήσει υπερβολική ενέργεια φωτός και μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες (αυτό περνάει από μόνο του).
  4. Αλλαγές στη μελάγχρωση του δέρματος. Μερικές φορές τα χρωστικά κύτταρα (μελανοκύτταρα) μπορεί να καταστραφούν, αφήνοντας πιο σκούρες (υπερμελάγχρωση) ή πιο ανοιχτόχρωμες (υπομελάγχρωση) περιοχές του δέρματος. Γενικά, τα λέιζερ θα λειτουργήσουν καλύτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμες και όχι πιο σκούρες επιδερμίδες.
  5. Οι μώλωπες εμφανίζονται σε έως και το 10% των ασθενών. Συνήθως φεύγουν από μόνες τους.
  6. Βακτηριακή μόλυνση.

Μπορείτε να δείτε το μοντέλο λέιζερ Nd Yag της εταιρείας μας EpiMed Lasers εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Nd Yag, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αξιολογήσεις (0)