Αποτρίχωση Laser - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Η αφαίρεση ή η μείωση των ανεπιθύμητων και σκουρόχρωμων τριχών είναι σημαντική για την προσωπική περιποίηση και την ελκυστικότητα, ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα. Διάφορες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ξυρίσματος, της μηχανικής αποτρίχωσης, της ακτινοβολίας, της ηλεκτρόλυσης, της χειρουργικής εκτομής και της χρήσης χημικών προϊόντων και φαρμάκων.

Η αποτρίχωση laser έχει παράσχει ένα εναλλακτικό, κλινικά ανώτερο μέσο μόνιμης αποτρίχωσης. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής μεταβάλλεται και επηρεάζεται από διάφορες μεταβλητές, ανάλογα κυρίως με τον τύπο του λέιζερ και τα χαρακτηριστικά του θύλακα της τρίχας και του δέρματος.

 

Αποτρίχωση Laser

Η αποτρίχωση με λέιζερ βασίζεται γενικά σε μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται «επιλεκτική φωτοθερμόλυση», η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Anderson et Α.  Η «μελανίνη» που περιέχει ο θύλακας της τρίχας είναι το «χρωμοφόρο» στόχος.  Τόσο οι φυσικές όσο και οι χημικές επιδράσεις που δημιουργούνται από τη θερμική ενέργεια του λέιζερ επιτυγχάνουν την καταστροφή του στόχου.

Ο θύλακας της τρίχας εδρεύει στο χόριο του δέρματος και αποτελείται από 3 διακριτά μέρη: τον βολβό, τον ισθμό και τον κάτω βυθό. Τα μελανοκύτταρα βρίσκονται στον βολβό και το εξόγκωμα του θύλακα της τρίχας, τα οποία βρίσκονται περίπου 4 mm κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Για να πραγματοποιηθεί η αποτρίχωση, η ενέργεια του λέιζερ πρέπει να στοχεύει στο στρώμα του δέρματος που στεγάζει τον βολβό και το εξόγκωμα. Αυτό επιτυγχάνεται αλλάζοντας το μήκος κύματος του λέιζερ και το μέγεθος της δέσμης (spot size). Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος διεισδύουν πιο βαθιά στο χόριο αλλά απορροφώνται λιγότερο από τη μελανίνη. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σημείου, τόσο πιο βαθιά διεισδύει το φως του λέιζερ.

Ο κύκλος ανάπτυξης του τριχοθυλακίου είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα. Ένας πλήρης κύκλος αποτελείται από 3 φάσεις: αναγενής, καταγενής και τελογενής. Η περίοδος κατά την οποία η τρίχα είναι πιο ευαίσθητη στο φως του λέιζερ είναι η αναγενής, ή η φάση ενεργού ανάπτυξης.  Η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει σε διάφορα μέρη του σώματος. Κατά συνέπεια, χρειάζονται συνήθως περισσότερες από μία συνεδρίες λέιζερ επειδή τα τριχοθυλάκια σε διαφορετικά μέρη του σώματος βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης.

 

Laser Αποτρίχωσης

Επί του παρόντος, λέιζερ με διάφορα μήκη κύματος χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση laser, που κυμαίνονται από το λέιζερ ρουμπινίου στα 695 nm στο κοντό άκρο έως το λέιζερ 1064 nm Nd:YAG στο μακρύ άκρο. Ενώ τα μικρότερα μήκη κύματος είναι αναποτελεσματικά στη μόνιμη αποτρίχωση, τα μεγαλύτερα μήκη κύματος είναι πολύ κοντά στους ρυθμούς απορρόφησης φωτός της οξυαιμοσφαιρίνης και της μελανίνης και είναι πλήρως αποτελεσματικές. Το λέιζερ αλεξανδρίτη, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στη μέση αυτού του φάσματος με το μήκος κύματος των 755 nm, αντιπροσωπεύει μια ιδανική επιλογή.

 

Έχετε κέντρο αισθητικής, ιατρείο ή ξενοδοχείο; Για αποτρίχωση laser μπορείτε να επιλέξετε είτε το Ellase Triple Alex Plus είτε το Ellase Alexandrite

 

Laser Alexandrite

Το Laser Alexandrite είναι ένας τύπος LASER  που εκπέμπει φως υψηλής ενέργειας μέσω ενός κρυστάλλου αλεξανδρίτη. Καθώς το φως διέρχεται από τον κρύσταλλο του αλεξανδρίτη, παράγεται μια δέσμη φωτός μήκους κύματος 755 nm. Τα λέιζερ Alexandrite μπορούν να ρυθμιστούν σε λειτουργία Q-switched, η οποία προκαλεί το λέιζερ να παράγει μια δέσμη φωτός υψηλής ενέργειας σε σύντομους παλμούς. Αυτό είναι που το κάνει αποτελεσματικό για την αποτρίχωση.

Εκτός από την αποτρίχωση, τα Laser Alexandrite χρησιμοποιούνται για:

  • Αντιμετώπιση γεροντικών κηλίδων
  • Θεραπεία φλεβών αράχνης
  • Αντιμετώπιση αγγειακών σημαδιών
  • Αφαίρεση τατουάζ

 

Αναλυτικότερα η ενέργεια του φωτός του laser ορίζεται από τον αριθμό των φωτονίων που παραδίδονται στον στόχο και μετριέται σε τζάουλ (J). Η ισχύς του λέιζερ μιας συσκευής ορίζεται από την ποσότητα ενέργειας που παρέχεται με την πάροδο του χρόνου και μετράται σε watt. Η ροή είναι η ενέργεια που εφαρμόζεται στη μονάδα επιφάνειας (J/cm2). Το μέγεθος της κηλίδας ορίζεται από τη διάμετρο της δέσμης λέιζερ. οι μεγάλες κηλίδες επιτρέπουν την απελευθέρωση πιο αποτελεσματικών ροών στο χόριο.

Για να είναι ασφαλή η αποτρίχωση laser, πρέπει να διατηρηθεί ο περιβάλλοντας ιστός ενώ η ενέργεια του λέιζερ καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της αρχής του χρόνου θερμικής χαλάρωσης (TRT). Αυτός ο όρος αναφέρεται στη διάρκεια ψύξης του στόχου. επιλεκτική θερμική βλάβη επιτυγχάνεται όταν η ενέργεια που παρέχεται είναι μεγαλύτερη από την TRT των παρακείμενων δομών αλλά μικρότερη από την TRT του θύλακα της τρίχας, έτσι ώστε ο στόχος να μην αφήνεται να κρυώσει και κατά συνέπεια ο θύλακας της τρίχας να καταστραφεί. Ενώ το TRT της επιδερμίδας είχε μετρηθεί ως 3 ms, χρειάζονται σχεδόν 40 έως 100 ms για να κρυώσει ο θύλακας της τρίχας. Εκτός από αυτήν την αρχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συσκευές ψύξης στο δέρμα. Τέτοιες συσκευές προστατεύουν το δέρμα από πιθανή θερμική βλάβη και μειώνουν τον πόνο για τον ασθενή, επιτρέποντας έτσι στον χειριστή να παρέχει περισσότερη ενέργεια με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω όμως το Laser Alexandrite είναι ένα λέιζερ που είναι επικίνδυνο για τη δημιουργία εγκαύματος σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες γιατί ακριβώς εμφανίζει μεγάλη απορρόφηση στη μελανίνη. Η μελανίνη υπάρχει άφθονη και στο δέρμα των μελαχρινών ατόμων με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η δημιουργία ενός εγκαύματος.  Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες κατασκεύασαν διπλά συστήματα λέιζερ ώστε να μπορεί από την ίδια συσκευή να βγει είτε το λέιζερ αλεξανδρίτη αν έχουμε ανοιχτόχρωμα δέρματα είτε το λέιζερ Nd Yag, αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια σε σκούρα δέρματα. Φυσικά η αποτελεσματικότητα στην αποτρίχωση με τη χρήση Nd Yag είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τον Αλεξανδρίτη, αλλά αποτελεί μία λύση προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και να μπορεί να γίνει αποτρίχωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μη σταματάει η θεραπεία.

 

Έχεις κέντρο αισθητικής, ιατρείο ή ξενοδοχείο; Θέλεις να προσφέρεις αποτρίχωση laser στους πελάτες σου;

Τα μηχανήματα αποτρίχωσης της EpiMed Lasers Lasers μπορούν να καλύψουν κάθε σου ανάγκη!

 

Δες όλα τα μηχανήματα αισθητικής της EpiMed Lasers εδώ

Για αποτρίχωση laser μπορείς να επιλέξεις είτε το Ellase Triple Alex Plus είτε το Ellase Alexandrite

 

Έχεις κάποια απορία; Επικοινώνησε με την EpiMed Lasers

Αξιολογήσεις (0)