Η επιλογή του σωστού Λέιζερ Αποτρίχωσης
Η επιλογή του σωστού λέιζερ αποτρίχωσης, είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο προσωπικά, έχοντας 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της αποτρίχωησης και έχοντας χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους μαζί και ξεχωριστά την κάθε μία σε πραγματικές συνθήκες. Μου επιτρέπεται λοιπόν θεωρώ, να έχω μία συγκεκριμένη γνώμη για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων την οποία παραθέτω στη συνέχεια με την ελπίδα ότι θα βοηθήσω τους συναδέλφους αλλά και τον κόσμο να αποφασίσει.
Η ιστορία των λέιζερ αποτρίχωσης
Οι πρώτες συσκευές αποτρίχωσης που εμφανίστηκαν στην αγορά ήταν η τεχνολογία του παλμικού φωτός, δηλαδή τα IPL ή αλλιώς η φωτόλυση. Μαζί με αυτές εμφανίστηκε και το λέιζερ Αλεξανδρίτη. Όλες οι συσκευές λέιζερ που κυκλοφορούν βασίζονται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι η μελανίνη η οποία κυρίως βρίσκεται στο βολβό της τρίχας, απορροφά ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός (που μετριέται σε νανόμετρα), το οποίο μετατρέπεται σε θερμότητα και καταστρέφει τη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζει τους επικείμενους ιστούς.
Τα πρώτα IPL εξέπεμπαν σε ένα μήκος κύματος από 550-1200nm. Η αλήθεια είναι πως το εύρος της ακτινοβολίας τους είναι πολύ μεγάλο. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών από αποτρίχωση ως ανάπλαση του δέρματος, όμως στην πραγματικότητα λόγω του μεγάλου αυτού εύρους τους, μεγάλα ποσά ενέργειας απορροφώνταν από τα διάφορα είδη ιστών του ανθρώπινου σώματος και αυτό είχε ως συνέπεια την απώλεια μεγάλου τμήματος της ενέργειας της ακτινοβολίας και άρα τη μειωμένη αποτελεσματικότητά τους κυρίως στην αποτρίχωση. Επιπλέον ήταν αρκετά αργά γιατί έπρεπε να φλασάρουν μία φορά και να μετακινείται η κεφαλή στο επόμενο σημείο του σώματος καλύπτοντας φυσικά μικρή επιφάνεια.
Η εξέλιξη των λέιζερ αποτρίχωσης
Έτσι εκμεταλλευόμενοι οι επιστήμονες τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου δημιούργησαν μία νέα τεχνολογία παλμικού φωτός το 2013 περίπου. Το εστιασμένο παλμικό φως ή διαφορετικά SHR. Δεν είναι άλλο από το γνωστό παλμικό φως στο οποίο έχουν τοποθετηθεί φίλτρα που απομονώνουν τα «άχρηστα μήκη κύματος» για την αποτρίχωση και αφήνουν να περάσουν μόνο τα χρήσιμα.
Πιο συγκεκριμένα το SHR εκπέμπει από 650-950nm ή από 690-950nm. Στο συγκεκριμένο εύρος συμπεριλαμβάνονται τα μήκη κύματος που εκπέμπουν τα περισσότερα λέιζερ αποτρίχωσης. Γι’ αυτό και η αποτελεσματικότητά του SHR θεωρείτε αυτή τη στιγμή από τις μεγαλύτερες σε σχέση με όλα τα λέιζερ και τις μεθόδους αποτρίχωσης. Γιατί στην ουσία περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά βάθη διείσδυσης. Το μειονέκτημά του είναι ότι και αυτό λόγω του εύρους μηκών κύματος έχει μια μικρή απώλεια ενέργειας. Πολύ μικρότερη όμως από τον προκάτοχό του. Το SHR όμως πλεονεκτεί επιπλέον στην τεχνολογία AFT, δηλαδή την επαναλαμβανόμενη εκπομπή ακτινοβολίας σε συχνότητα ως 10 φλας το δευτερόλεπτο. Αυτό πρακτικά κάνει την αποτρίχωση ανώδυνη για το λόγο ότι δίνει την ενέργεια τμηματικά σε μικρότερες δόσεις η οποία όταν αθροιστεί θα δημιουργήσει εν τέλει το ίδιο θερμικό αποτέλεσμα που θα δημιουργούσε αν τη δίναμε μονομιάς με ένα φλας.
Το λέιζερ Αλεξανδρίτη από την άλλη πλευρά, θεωρείται το πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό λέιζερ στην αποτρίχωση. Φυσικά αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι τόσα χρόνια συγκρινόταν με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία του απλού παλμικού φωτός (IPL). Η αλήθεια είναι ότι είναι φυσικά ένα από τα καλύτερα λέιζερ αποτρίχωσης. Εστιάζει σε βάθος περίπου 1,55mm και προσαρμόζοντας το εύρος της δέσμης του μπορεί και εστιάζει βαθύτερα. Είναι απορροφήσιμο σε μεγάλο βαθμό από τη μελανίνη της τρίχας και αυτό το κάνει ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Όμως δεν παύει να έχει και αυτό τα μειονεκτήματά του.
Η απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας ώστε να καεί η τρίχα δε συνάδει με το να μην καεί το δέρμα. Δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι εκτός από την τρίχα και το δέρμα έχει μελανίνη. Εστιάζοντας λοιπόν το λέιζερ τόσο καλά στη μελανίνη, σε ένα μελαχροινό άτομο θα εστιάσει και στην μελανίνη του δέρματός του, με αποτέλεσμα τη πολύ συχνή παρουσία εγκαυμάτων στο δέρμα, καθώς και στην απαγορευτική χρήση του τους καλοκαιρινούς μηνες, ή σε μαυρισμένα από τον ήλιο δέρματα. Επίσης είναι αναποτελεσματικό στις λεπτές τρίχες οι οποίες έχουν πολύ λίγη μελανίνη, τις ξανθές και το βασικότερο αυτή τη στιγμή θεωρείται το λιγότερο αποτελεσματικό λέιζερ στην αποτρίχωση του προσώπου και του λαιμού. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μετατρέψει το χνούδι του προσώπου σε τελογενή τρίχα, κάτι που φυσικά αποτελεί το χειρότερο σενάριο σε έναν πελάτη.
Η μετεξέλιξη όμως του Αλεξανδρίτη δεν άργησε να έρθει με σκοπό να μπορέσει να διορθώσει τα παραπάνω μειονεκτήματα. Επομένως τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στις συσκευές του λέιζερ Αλεξανδρίτη το λέιζερ του Nd Yang μακρού παλμού, ενός λέιζερ που είναι λιγότερο απορροφήσιμο από τη μελανίνη, συνεπώς και λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ιδανικό στο να μην προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα για τον ίδιο ακριβώς λόγω, δηλαδή γιατί δεν απορροφάται πολύ από τη μελανίνη. Πολύ καλή προσπάθεια αφού με αυτόν τον τρόπο, με την ίδια συσκευή μπορούμε να δουλέψουμε και τους καλοκαιρινούς μήνες με ασφάλεια ικανοποιώντας τους πελάτες. Μειονέκτημα φυσικά συνεχίζει να αποτελεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Ο πόνος αποτελεί τέλος ένα από τα βασκά μειονεκτήματα του λέιζερ αλεξανδρίτη και γενικά όλων των λέιζερ εξ’ αποστάσεως. Επειδή στο Nd Yang μακρού παλμού και στον Αλεξανδρίτη, δεν παρεμβάλεται ενδιάμεσο υλικό (τζελ), αλλά η ακτινοβολία πέφτει απευθείας από συγκεκριμένη απόσταση πάνω στο δέρμα, ο πόνος είναι αρκετά έντονος και ανάλογος με το βάθος, την πυκνότητα και την ποσότητα μελανίνης των τριχών. Πρακτικά σε περιοχές με έντονη τριχοφυϊα και βαθειά ρίζα (μπικίνι, μασχάλες), ο πόνος κατά τις πρώτες συνεδρίες είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Αντίθετα στις τεχνολογίες IPL, SHR και λέιζερ διόδων, επειδή η κεφαλή εφάπτεται πάνω στο δέρμα με τη βοήθεια ενδιάμεσου μέσου (τζελ), ο πόνος σχεδόν μηδενίζεται και στις περιοχές με τη μεγαλύτερη τριχοφυϊα, γίνεται αρκετά υποφερτός. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα στο λέιζερ Αλεξανδρίτη, ψύχεται η περιοχή όπου εφαρμόζεται το λέιζερ με ψυχρό αέρα (συσκευή κρυογόνου) και στα τελευταία μοντέλα με ειδικό ψυκτικό υγρό το οποίο κάνει αρκετά καλύτερη δουλειά περιορίζοντας αρκετά τον πόνο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τόσο ανώδυνο οι εξ’ επαφής συσκευές (Diode laser,SHR, IPL και Triple Diode).
To Laser Alexandrite όμως παραμένει το πιο δημοφιλές λέιζερ στην αποτρίχωση. Το κόστος απόκτησής του όμως είναι ιδιαίτερα υψηλό σε τέτοιο βαθμό ώστε η απόσβεσή του να είναι σχεδόν μη πραγματοποιήσιμη. Έτσι για άλλη μια φορά οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν μία μέθοδο που να είναι αποτελεσματική και συνάμα με λιγότερο κόστος. Ετσι δημιουργήθηκε το λέιζερ διόδων, το οποίο παράγει ακτινοβολία λέιζερ χρησιμοποιώντας διόδους που είναι οικονομικότερες, χαμηλώνοντας κατά πολύ το κόστος παραγωγής και άρα πώλησης της συσκευής. Το λέιζερ διόδων λοιπόν εκπέμπει λέιζερ σε μήκος κύματος 808 ή 810nm. Το βάθος διείσδυσής του είναι περίπου 2,5-3,2mm. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία AFT με επαναλαμβανόμενη εκπομπή ακτινοβολίας με συχνότητα ως 10Ηz και φυσικά είναι λέιζερ εξ’ επαφής, χρησιμοποιείται τζελ και άρα είναι ανώδυνο σε σχέση με τον Αλεξανδρίτη. Διεισδύει σε βάθος τέτοιο όπου σχεδόν το 90% των τριχών βρίσκονται και άρα θεωρείται αποτελεσματικό και ανώδυνο. Ήρθε λοιπόν να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα της αποτρίχωσης. Το μειονέκτημά του όμως είναι πως δυστυχώς δεν βρίσκονται όλες οι τρίχες σε βάθος τέτοιο ώστε να είναι εξίσου αποτελεσματικό παντού και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μέσα σε δύο μόλις χρόνια εμφανίστηκε η τελευταία τεχνολογία στα λέιζερ αποτρίωσης που κατά τη γνώμη μου πραγματικά λύνει πολλά από τα προβλήματα. Αυτή είναι η τεχνολογία του τριπλού λέιζερ αποτρίχωσης ή διαφορετικά Triple Diode. Το λέιζερ αυτό εκπέμπει ταυτόχρονα από την ίδια κεφαλή και τα τρία δημοφιλέστερα λέιζερ στην αποτρίχωση, το λέιζερ του Αλεξανδρίτη (755nm με βάθος διείσδυσης 1,55mm, το διοδικό λέιζερ στα 808nm με βάθος διείσδυσης 3,2mm και τέλος το λέιζερ Nd Yang στα 1064nm με βάθος διείσδυδης τα 4mm). Το τελευταίο λέιζερ όπως καταλαβαίνετε φτάνει και τις βαθύτερες ρίζες τρίχων. Πρακτικά λοιπόν συνδυάζεται βάθος διείσδυσης στα διαφορετικά βάθη στα οποία βρίσκονται οι τρίχες αλλά και πιο συγκεκριμένα το κάθε λέιζερ στοχεύει σε συγκεκριμένο σημείο της τρίχας ώστε να επιτύχουμε ακόμη αποτελεσματικότερη καταστροφή της τρίχας.
Συμπερασματικά για τα λέιζερ αποτρίχωσης
Έχοντας όμως δουλέψει όλες τις παραπάνω μεθόδους αποτρίχωσης, το συμπέρασμά μου είναι πως η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης είναι η συνδυαστική. Εξαιτίας του διαφορετικού βάθους των τριχών, του διαφορετικού χρώματός τους, της δομής τους, των παθολογικών και ορμονικών προβλημάτων του κάθε οργανισμού και του διαφορετικού φύλου, ποτέ δε θα μπορέσει μία μέθοδος να αποβεί αποτελεσματική για όλο το σύνολο του πληθυσμού και των περιστατικών. Ακόμη και το τριπλό λέιζερ που θεωρητικά αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο, πρακτικά σαφώς είναι πολύ αποτελεσματικότερο από τα υπόλοιπα αλλά υπάρχουν και τρίχες τις οποίες για έναν περίεργο λόγο δε θα τις εξαλείψει. Αντίθετα θα τις εξαλείψει μία από τις υπόλοιπες μεθόδους.
Παρόλα αυτά όμως η αποτελεσματικότητα της αποτρίχωησης δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή της μεθόδου ή του συνδυασμού τους. Εξαρτάται και από την ποιοτητα του μηχανήματος. Όλες οι συσκευές αποτρίχωσης δεν είναι το ίδιο αξιόπιστες από εταιρεία σε εταιρεία. Αυτό συμβαίνει πρώτον εξαιτίας της ποιότητας των υλικών κατασκευής, δεύτερον εξαιτίας της σωστής ή μη κατασκευής των παραμέτρων των λέιζερ και τρίτον και κυριότερον εξαιτίας της σωστής παραμετροποίησης του μηχανήματος σε σχέση με το (TRT), του χρόνου θερμικής χαλάρωσης της τρίχας. Πρακτικά θα πρέπει να τρίχα να δεχθεί σταδιακά και διαδοχικά τέτοια ποσότητα ενέργειας σε χρόνο τόσο όσο να της επιτρέπει να ψύχεται το δέρμα πριν δεχθεί το επόμενο ποσό ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το κάψιμο και η καταστροφή της τρίχας και όχι του δέρματος.
Τα μηχανήματα της εταιρείας Epimed Lasers στην οποία είμαι ιδιοκτήτρια, πληρούν όλες τις παραπάνω προδιαγραφές ώστε να αποτελούν η κάθε μία ξεχωριστά μία αξιόπιστη συσκευή αποτρίχωσης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα μοντέλα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους εδώ.
Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου αν έχετε απορίες ή προβλήματα με τα λέιζερ που χρησιμοποιείτε, καθώς επίσης και αν θέλετε να αγοράσετε ένα λέιζερ αποτρίχωσης με σκοπό να βρω για εσάς την καλύτερη δυνατή λύση που αρμόζει στην περίπτωσή σας.
Εύη Ζάρπα
Ιδιοκτήτρια εταιρείας EpiMed Lasers
Ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής.
Αξιολογήστε το Άρθρο