Η κρυολιπόλυση ως μέθοδος μείωσης του σωματικού λίπους

Η κρυολιπόλυση ως μέθοδος μείωσης του σωματικού λίπους

Στους περισσότερους από εμάς, το τοπικό πάχος το οποίο είναι επίμονο, συσσωρεύεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός μας που τις ονομάζουμε λιποαποθήκες. 

Χαρακτηριστικό του λίπους των συγκεκριμένων περιοχών είναι ότι συγκεντρώνεται εκεί μεγάλη ποσότητα και δεν υποχωρεί παρά τη δίαιτα και τη γυμναστική.  

Αν νιώθετε λοιπόν ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά ακόμα δε βλέπετε αποτελέσματα, αν θέλετε ένα πιο αδύνατο σώμα χωρίς την ταλαιπωρία και το ρίσκο μιας επέμβασης, τότε αντί να συνεχίσετε την έντονη προσπάθεια ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μια θεραπεία λιπογλυπτικής που ονομάζεται κρυολιπόλυση.  

Κρυολιπόλυση: Πως λειτουργεί

Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την παροχή χαμηλών θερμοκρασιών από -2 έως -10 βαθμούς Κελσίου, στα λιποκύτταρα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μέθοδο απώλειας τοπικού πάχους με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή χωρίς χειρουργείο.  Η μέθοδος εκμεταλλεύεται την ευαισθησία των λιποκυττάρων στην ψύξη η οποία όμως δεν επηρεάζει τους υπόλοιπους ιστούς και στοχεύει τα λιπώδη κύτταρα των περιοχών όπου το λίπος δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα ή την άσκηση.  

Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος και αυτό αποδεικνύεται από πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μεθόδου.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες παγώνουν και στη συνέχεια σκοτώνουν τα λιποκύτταρα.  Ταυτόχρονα όμως αυτές οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες ώστε να μην βλάπτονται τα υπόλοιπα κύτταρα όπως το δέρμα ή οι υποκείμενοι ιστοί εκτός του λίπους.

Οι ερευνητές σε μελέτη που έγινε το 2009, διαπίστωσαν ότι η κρυολιπόλυση μείωσε το επεξεργασμένο στρώμα λίπους έως και 25% και σε διάστημα ως 3 μήνες μετά τη θεραπεία.  Τα αποτελέσματα βέβαια εξακολουθούν να διατηρούνται ως και έξι μήνες μετά την εφαρμογή με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην παχύνει ξανά το άτομο.  

Η μείωση του λίπους επέρχεται γιατί τα κατεψυγμένα δηλαδή νεκρά λιποκύτταρα, απεκκρίνονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και του λεμφικού συστήματος αποκαλύπτοντας πλήρη αποτελέσματα απώλειας μέσα σε τρεις περίπου μήνες.  

Με την πάροδο επομένως του χρόνου το σώμα εξαλείφει φυσικά αυτά τα νεκρά κύτταρα, κάτι που αφήνει μια πιο τονισμένη, σμιλεμένη εμφάνιση-σιλουέτα.

Τα σημεία όπου μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της κρυολιπόλυσης είναι οι συνήθεις «προβληματικές» περιοχές, δηλαδή οι μηροί, η κοιλιά, το κάτω μέρος της πλάτης, οι πλευρές, οι γλουτοί, τα μπράτσα ακόμη και το πηγούνι (διπλοσάγονο).

Πρόκειται για μία πολύ καλή θεραπευτική επιλογή για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, εκείνοι που έχουν μικρότερο ΒΜΙ όσοι δηλαδή δεν έχουν γενική παχυσαρκία μεγάλου βαθμού, αλλά πιο μικρό και διαχειρήσιμο περίσσειο λίπος, είναι συνήθως οι καλύτεροι υποψήφιοι.  

Όπως αναφέραμε ήδη, πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο, δηλαδή δεν περιλαμβάνει κοψίματα, αναισθησία και εισαγωγή οργάνων στο σώμα.  Εμπεριέχει επομένως σαφέστατα λιγότερους κινδύνους από τις παραδοσιακές μεθόδους μείωσης του λίπους δηλαδή κυρίως από την λιποαναρρόφηση.  

Είναι αποτελεσματική, μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων στα επεξεργασμένα στρώματα λίπους έως και 25%, έχει σημαντικά λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την λιποαναρρόφηση αφού δεν είναι επεμβατική και μηδενικός επίσης είναι και ο χρόνος αποκατάστασης.  Το άτομο που έχει υποβληθεί σε κρυολιπόλυση μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητές του από την ίδια κιόλας στιγμή αμέσως μετά την εφαρμογή.  Επιπρόσθετα η αποβολή των λιποκυττάρων γίνεται σταδιακά και με φυσιολογικό τρόπο, μειώνοντας την πιθανότητα χαλάρωσης του δέρματος και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμορφιών οι οποίες στη διαδικασία των λιποαναρροφήσεων είναι αρκετά συχνές λόγω της βίαιης απομάκρυνσης των λιποκυττάρων κατά σειρές.  

Η κρυολιπόλυση είναι μία εξαιρετική επιλογή θεραπείας μείωσης του τοπικού επίμονου λίπους που δεν ανταποκρίνεται στην άσκηση ούτε τη δίαιτα.  Αν μετά από αυτήν λοιπόν, ακολουθήσει το άτομο μια υγιεινή διατροφή και λίγη άσκηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη διαρκέσουν τα αποτελέσματα της μεθόδου για αόριστο χρονικό διάστημα.  Άλλωστε υπερτερεί της δίαιτας μιας όταν το άτομο υποβάλλεται σε διατροφή με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αδυνατίζει γιατί τα λιποκύτταρα μικραίνουν σε μέγεθος, σε αριθμό παραμένουν τα ίδια.  Με την κρυολιπόλυση 360 μοιρών όμως τα λιποκύτταρα καταστρέφονται και άρα μειώνονται σε αριθμό.  Επομένως δεν μπορούν να αποθηκεύσουν λίπος και φυσικά εννοείται πως δεν θα αποθηκέψουν την ίδια ποσότητα λίπους στην προβληματική περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν. 

Μπορούμε τώρα να περάσουμε στο να εξηγήσουμε τη διαδικασία της θεραπείας;

Μετά από αξιολόγηση των διαστάσεων και του σχήματος του λιπώδους όγκου που πρόκειται να υποβάλουμε σε κρυολιπόλυση, πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη κεφαλή κρυολιπόλυσης, που θα εφαρμοστεί στην περιοχή.  Θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος και την κατάλληλη καμπυλότητα.  Αυτό είναι και το πιο σημαντικό στάδιο της θεραπείας. 

Μία μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κρυολιπόλυση που χρησιμοποιεί νέες, καλύτερα εφαρμόσιμες κεφαλές που είναι ευέλικτες και προσαρμόζονται άριστα στις υποβληθείσες στην θεραπεία περιοχές και τις αγκαλιάζουν εφαρμοστά, είναι σαφώς ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες σε σχέση με άλλες μεθόδους κρυολιπόλυσης που χρησιμοποιούν κεφαλές παλαιότερου τύπου.  

Αυτό πρακτικά τονίζει τη σαφώς μεγάλη διαφορά της απλής κρυολιπόλυσης σε σχέση με την 3Dκρυολιπόλυση και ακόμη καλύτερα αυτής με τις αποσπώμενες κεφαλές.

Αναλυτικότερα οι κρυολιπολύσεις είναι δύο ειδών: η απλή κρυολιπόλυση και η 3D κρυολιπόλυση.  Η τελευταία εξελίχθηκε ένα βήμα ακόμη και προστέθηκαν στις κεφαλές ειδικοί εφαρμόστες οι οποίοι αλλάζουν (αποσπώμενοι) και επιλέγονται ανάλογα με την καμπυλότητα του σημείου ώστε να πετύχουμε απόλυτη εφαρμογή στο σημείο.  Η EpimedLasers αφιέρωσε πολλούς μήνες αναζήτησης για να έχει στα χέρια της μία συσκευή η οποία επάξια θα αντικαταστούσε τη λιποαναρρόφηση.  Έχει λοιπόν στη διάθεσή σας συσκευή 3D κρυολιπόλυσης 4 κεφαλών (ταυτόχρονη εφαρμογή σε 4 σημεία του σώματος) που ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές.  Μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου κρυολιπόλυσης της εταιρείας μας EpiMed Lasers που περιλαμβάνει τις αποσπώμενες κεφαλές εδώ.  

Μόλις λοιπόν καταλήξουμε στο σχήμα και μέγεθος της κεφαλής που θα χρησιμοποιήσουμε και αφού έχουμε μετρήσει το μέγεθος της δερματικής πτυχής και έχουμε ζυγίσει το άτομο, εφαρμόζουμε στην περιοχή ένα επίθεμα τζελ για την προστασία του δέρματος.  Εφαρμόζοντας την κεφαλή, γίνεται αναρρόφηση της περιοχής προς το εσωτερικό της κεφαλής ελεγχόμενα και το σημείο παγώνει ως την επιθυμητή θερμοκρασία.  Στην περίπτωση της απλής κρυολιπόλυσης υπάρχουν στις κεφαλές δύο ψήκτρες (μία σε κάθε πλευρά κεφαλής).  Έτσι η θερμοκρασία είναι ψυχρότερη στο σημείο που βρίσκονται οι ψήκτρες και λιγότερο ψυχρή στα υπόλοιπα σημεία.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο ομοιόμορφη η ψύξη σε όλη την υποβληθείσα περιοχή και άρα σε κάποια σημεία θα επέλθει καταστροφή των λιποκυττάρων ενώ σε κάποια άλλα όχι.  

Στην κρυολιπόλυση 3D όμως όλη η κεφαλή περιμετρικά αποτελεί την ψήκτρα και επομένως η περιοχή όλη ψύχεται ομοιόμορφα και υποβάλλεται στην ίδια ψύξη, η οποία θα είναι και αποτελεσματική και ικανή να νεκρώσει τα λιποκύτταρα.  Υπάρχει φυσικά μία αίσθηση μουδιάσματος λόγω του ψύχους.  

Ανάλογα με τις παραμέτρους που έχουμε επιλέξει, μόλις τελειώσει ο χρόνος της θεραπείας, αφαιρούνται μία μία οι κεφαλές της κρυολιπόλυσης από το σώμα και πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις μασάζ για την καλύτερη διάσπαση του λιπώδους ιστού, για να επαναφέρουμε ταχύτερα τη σωστή θερμοκρασία στα σημεία και για να μειωθεί η ερυθρότητα που έχει εμφανιστεί λόγω της κρυολιπόλυσης.  

Η μοναδική τεχνολογία 260 μοιρών, που αγκαλιάζει όπως αναφέραμε ολόκληρη την περιοχή εφαρμογής, οδηγεί τα λιποκύτταρα στην κρυσταλλοποίησή τους και στη συνέχεια στην καταστροφή τους με τη φυσική μέθοδο της απόπτωσης.  Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι έχει νεκρωθεί κάτι και φροντίζει μέσα στις επόμενες 3-6 εβδομάδες, σταδιακά να απομακρύνει από τον οργανισμό τα νεκρά λιποκύτταρα.  Το λίπος που παραμένει στην περιοχή, συμπτύσσεται ομοιόμορφα με αποτέλεσμα τη μείωση του τοπικού πάχους και τη λιπογλυπτική του σώματος.  

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το σώμα όμως να αποβάλλει γρηγορότερα τα λιποκύτταρα από τον οργανισμό, τα οποία έχουν νεκρωθεί, συνίσταται η χρήση θεραπειών λεμφικής παροχέτευσης που θα επιταχύνουν τη διαδικασία.  Ο οργανισμός ενεργοποιεί στο μέγιστο τη λεμφική κυκλοφορία, ώστε να αποτοξινωθεί και να απαλλαγεί από νεκρά λιπώδη κύτταρα και άρα τα αποτελέσματα της θεραπείας να είναι ορατά λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Βασικό προβληματισμό σε όσους σκέφτονται να υποβληθούν στην κρυολιπόλυση αποτελεί το γεγονός της πρόσληψης βάρους μετά τη θεραπεία.  Τι θα γίνει αν το άτομο πάρει κιλά;  Και σε αυτό το σημείο η κρυολιπόλυση υπερτερεί γιατί επειδή ομοιόμορφα έχει αφαιρεθεί ο αριθμός των λιποκυττάρων, το νέο βάρος θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα και στο υπόλοιπο σώμα αφού δεν υπάρχουν εκεί τα περίσσεια λιποκύτταρα που δημιουργούσαν τη λιποαποθήκη.  

Θα πρέπει όμως σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η μέθοδος αυτή αν και αποτελεσματική αφαιρεί ένα 20-25% του λίπους της προσροφημένης περιοχής και φυσικά μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα άνω του ένα μήνα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της μείωσης λίπους στα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Κρυολιπόλυση: Τι να προσέξετε

Τέλος θα κλείσουμε με τις αντενδείξεις της θεραπείας.  Σαφώς και η κρυολιπόλυση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του σωματικού λίπους, υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που δεν πρέπει να τη δοκιμάσουν λόγω επικίνδυνων επιπλοκών.  Παρακάτω αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται η θεραπεία της κρυολιπόλυσης.

  1. Περιφερική νευροπάθεια
  2. Κνίδωση από ψύχος
  3. Ενεργές εμφυτευμένες συσκευές όπως απινιδωτής, βηματοδότης
  4. Δυσανεξία στο κρύο
  5. Εγκυμοσύνη και θηλασμός
  6. Σύνδρομο Raynaud
  7. Κρυοσφαιριναιμία
  8. Ομφαλοκήλη
  9. Κήλη - Ομφαλοκήλη
  10. Χρήση αντιπηκτικών
  11. Έκζεμα, δερματίτιδα ή εξανθήματα στην περιοχή
  12. Πρόσφατο χειρουργείο στην περιοχή
  13. Παροξυσμική κρυοαιμοσφαιρονουρία

Οι συσκευές που εισάγουμε είναι εφαρμοσμένες στο δικό μας κέντρο αισθητικής, φτιάχνονται πάντα με τις καλύτερες προδιαγραφές ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα θεραπειών που εφαρμόζονται στο κέντρο μας και πάνω στα οποία εκπαιδεύονται οι πελάτες μας, εγγυούμαστε σαν εταιρεία τα βέλτιστα αποτελέσματα για απόλυτα ευχαριστημένο πελατολόγιο.  Θα ήταν χαρά μας να μας τηλεφωνήσετε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να μιλήσουμε απευθείας για το δικό σας χώρο και τις δυνατότητές του. Θα χαρούμε να γίνεται ένας από τους επιτυχημένους συνεργάτες μας στο χώρο της αισθητικής ιατρικής και της αισθητικής.

Εύη Ζάρπα 

Αξιολογήσεις (0)