Ολική αποτρίχωση προσώπου και σώματος

Ολική αποτρίχωση προσώπου και σώματος

Οι ανεπιθύμητες τρίχες προσώπου και σώματος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που νιώθουμε, τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, το τι φοράμε και τι κάνουμε.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα προσώπου και σώματος επηρεάζει σίγουρα την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθησή μας.  Γι’ αυτό και η ανάγκη για να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα και να πετύχουμε ολική αποτρίχωση είναι πολύ μεγάλη.  Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για μόνιμη αποτρίχωση περιλαμβάνουν ηλεκτρόλυση, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να καταστρέψει μεμονωμένους θύλακες τρίχας και θεραπεία με λέιζερ ή παλμικό φως. Η ηλεκτρική αποτρίχωση είναι παλιά μέθοδος που ακόμη και σήμερα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κυρίως για τις λευκές τρίχες οι οποίες δεν έχουν μελανίνη και δε μπορούν να στοχευθούν από τα λέιζερ.  Είναι όμως μία λεπτομερής διαδικασία που πηγαίνει τρίχα τρίχα και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς οπότε απαιτεί πολύ χρόνο για να εφαρμοζόταν σε μεγάλες περιοχές και επιπρόσθετα ο πόνος είναι αρκετά περισσότερος σε σχέση με τις μεθόδους λέιζερ γιατί στοχεύει σε μία μία τρίχα χωριστά οπότε πονάμε για κάθε μία τρίχα που αποτριχώνεται, κάτι που φυσικά δε μπορεί να είναι ευχάριστο.  Παρακάτω λοιπόν θα μιλήσουμε για τα λέιζερ στην αποτρίχωση και θα καταλήξουμε στο λόγο που πρέπει να εφαρμόζονται πολλές μέθοδοι λέιζερ ώστε να πετύχουμε την καταστροφή της τρίχας - ολική αποτρίχωση ή πολυαποτρίχωση.

Ο ρόλος των λέιζερ στην ολική αποτρίχωση

Τα λέιζερ εκπέμπουν ένα μήκος κύματος φωτός με ένα συγκεκριμένο μόνο χρώμα. Όταν στοχεύει στο δέρμα, η ενέργεια από το φως μεταφέρεται στη χρωστική ουσία του δέρματος και των τριχών που είναι  η μελανίνη. Αυτή θερμαίνεται και καταστρέφεται και ο περιβάλλοντας ιστός δηλαδή η τρίχα και το δέρμα.

Αλλά για να αφαιρεθούν μόνιμα οι τρίχες και να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό, το λέιζερ πρέπει να στοχεύει σε συγκεκριμένα κύτταρα. Αυτά είναι τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας, τα οποία βρίσκονται σε μέρος της τρίχας που είναι γνωστό ως εξόγκωμα της τρίχας.

Καθώς η επιφάνεια του δέρματος περιέχει επίσης μελανίνη, την οποία θέλουμε να αποφύγουμε να επηρεαστεί, το άτομο θα πρέπει να ξυριστεί πολύ καλά πριν από τη  θεραπεία.

Τα λέιζερ προσφέρουν καταστροφή ή μείωση της πυκνότητας των τριχών.  Αυτό σημαίνει ότι  ορισμένες τρίχες θα αναπτυχθούν ξανά μετά από ένα μόνο κύκλο θεραπείας και οι ασθενείς θα χρειαστούν θεραπεία με λέιζερ για περισσότερες από μία φορές. 

Η μόνιμη αποτρίχωση σημαίνει ότι καμία από τις τρίχες στην υπό θεραπεία περιοχή δεν θα αναπτυχθεί ξανά μετά από ένα μόνο κύκλο θεραπείας και δεν απαιτείται συνεχής θεραπεία με λέιζερ.

Η αποτελεσματικότητα λοιπόν μιας θεραπείας λέιζερ αλλά και ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστούν επηρεάζεται από:

  1. το χρώμα και το πάχος των τριχών
  2. το χρώμα του δέρματος
  3. την ευαισθησία του ατόμου στον ήλιο
  4. την πιθανότητα μαυρίσματος και πόσο θα είναι αυτό
  5. τον τύπο και την ποιότητα του λέιζερ και
  6. την ικανότητα και την εκπαίδευση του ατόμου που χειρίζεται το λέιζερ.

Ωστόσο, εάν έχετε γκρίζες τρίχες, οι οποίες δεν έχουν χρώση μελανίνης, τα διαθέσιμα επί του παρόντος λέιζερ δεν λειτουργούν και όπως είπαμε λειτουργεί η μέθοδος της ηλεκτρόλυσης ή της ενζυμικής σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρίχωσης. 

Κατά κανόνα τα άτομα με λευκό δέρμα και σκούρα τρίχα επιτυγχάνουν μόνιμη αποτρίχωση, ενώ τα άτομα με σκουρόχρωμα δέρμα  ή γενικά με λεπτή τρίχα επιτυγχάνουν περισσότερο μόνιμη αραίωση της τριχοφυΐας. 

Οι θεραπείες πρέπει να απέχουν αρκετά μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων τριχών να φθάσουν στο επίπεδο της διόγκωσης.  Έτσι ανάλογα με τον τύπο του λέιζερ μπορεί το μεσοδιάστημα από τη μία ως την άλλη θεραπεία να ποικίλει από έναν έως δυόμιση περίπου μήνες.

Η ανάγκη χρήσης διαφόρων λέιζερ για ολική αποτρίχωση

Ο τύπος του λέιζερ όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όχι μόνο επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί η αποτρίχωση αλλά επηρεάζει και την πιθανότητα παρενεργειών.

Τα λέιζερ που είναι κατάλληλα για αποτρίχωση περιλαμβάνουν: λέιζερ αλεξανδρίτη μακρού παλμού, λέιζερ διόδου μακρού παλμού και λέιζερ Nd:YAG μακρού παλμού και τα τελευταία τρία χρόνια προστέθηκε σε αυτό το τριπλό λέιζερ διόδων ή διαφορετικά το τριπλό λέιζερ το οποίο εκπέμπει ταυτόχρονα τρία μήκη κύματος: 755, 808 και 1064nm.  Δηλαδή λέιζερ αλεξανδρίτη, διοδικό και Nd Yag.  Σε αυτά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να προσθέσουμε και τη μέθοδο του παλμικού φωτός και του εστιασμένου παλμικού φωτός. 

Οι συσκευές έντονου παλμικού φωτός (IPL) δεν είναι συσκευές λέιζερ αλλά λαμπτήρες φλας που εκπέμπουν πολλαπλές ζώνες κυμάτων φωτός ταυτόχρονα. Λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα λέιζερ, αν και λιγότερο αποτελεσματικά και είναι λιγότερο πιθανό να αφαιρέσουν μόνιμα τις τρίχες.  Η μετεξέλιξή τους είναι τα συστήματα SHR που είναι φιλτραρισμένα IPL στην ουσία και επικεντρώνουν τη δέσμη ακτινοβολίας μόνο στα ωφέλημα μήκη κύματος σε σχέση με την αποτρίχωση.  Δηλαδή εκπέμπουν από 650 ή 690 – 950nm , κάνοντάς τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτρίχωση.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος βλάβης στα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στην επιφάνεια του δέρματος, η επιλογή του λέιζερ και ο τρόπος χρήσης του μπορούν να προσαρμοστούν στον τύπο του δέρματός σας.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα με σκούρα μαλλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή IPL, SHR, ένα λέιζερ αλεξανδρίτη ή ένα λέιζερ διόδου ή τριπλό λέιζερ. Τα άτομα με σκούρο δέρμα και σκούρα μαλλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ Nd:YAG ή διόδου ή SHR  και άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ διόδου ή τριπλό λέιζερ.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της θερμότητας και της ανεπιθύμητης βλάβης των ιστών, χρησιμοποιούνται σύντομοι παλμοί λέιζερ. Η ενέργεια του λέιζερ προσαρμόζεται επίσης: πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να βλάπτει τα διογκωμένα κύτταρα αλλά όχι τόσο υψηλή ώστε να προκαλεί ενόχληση ή εγκαύματα. Λάθος επιλογή λέιζερ ή λάθος επιλογής παραμέτρων οδηγεί σε επιπλοκές.  Αυτό περιλαμβάνει εγκαύματα, πόνο, φουσκάλες και αλλαγές στη χρώση του δέρματος.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε πως δεν είναι δυνατό ένα λέιζερ ή ένας τύπος μηχανήματος να μπορέσει να καλύψει με αποτελεσματικότητα όλα τα προς αποτρίχωση περιστατικά.  Ακόμη και στο ίδιο άτομο, οι τρίχες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.  Πόσο μάλλον από άτομο σε άτομο.  Το κάθε λέιζερ και η κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της τα οποία αναλυτικά αναφέρονται σε προηγούμενα άρθρα.  Επιπρόσθετα όσο οι τρίχες υπόκεινται σε αποτρίχωση αλλάζουν σε υφή, πάχος και χρώμα λόγω μείωσης της μελανίνης και εκεί που ένα λέιζερ ήταν ικανοποιητικό για την αρχή, ξαφνικά στη μέση των θεραπειών μπορεί πια να μην είναι το σωστό.  

Από την εμπειρία που έχουμε στο ινστιτούτο μας από τη εφαρμογή όλων των τύπων λέιζερ στα περιστατικά μας, είμαστε σε θέση να σας πούμε ότι σαφώς πρέπει να εκτελείται η πολυαποτρίχωση αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα κοντά στο 99% και όχι να σταματάμε στο 80-90%.  Ακόμη και οι λιγοστές τρίχες που θα μείνουν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις αφαιρέσουμε γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας το επιθυμητό είναι πάντα το τέλειο, κανείς δεν αρκείται στο μέτριο ή στο περίπου όσο μεγάλη διαφορά κι αν έχει από την αρχική μας κατάσταση.  

Το λέιζερ αλεξανδρίτη είναι ιδανικό για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με πολύ σκούρα τρίχα, για μπικίνι και μασχάλες, είναι αναποτελεσματικό στο χνούδι και στα σκουρόχρωμα δέρματα. Πονάει και είναι χρονοβόρο. Δεν είναι αποτελεσματικό στο πρόσωπο κατά κανόνα.

Το λέιζερ Nd Yag είναι αποτελεσματικό και στα σκουρόχρωμα δέρματα και τις σκουρόχρωμες τρίχες.  Δεν είναι αποτελεσματικό στις ανοιχτόχρωμες και λεπτές τρίχες αλλά χρειάζεται και περισσότερες εφαρμογές γιατί δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα υπόλοιπα. Φτάνει όμως στο μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης.

Το διοδικό λέιζερ φτάνει σε βάθος όπου οι περισσότερες τρίχες βρίσκονται, είναι ανώδυνο και ιδανικό για όλους τους φωτότυπους.  Υπάρχουν όμως και σημεία όπου δε φτάνει, κάνοντάς το μη αποτελεσματικό σε ορισμένα περιστατικά. 

Το SHR είναι ανώδυνο και γρήγορο.  Φτάνει γρήγορα στο 90% του αποτελέσματος, παρόλα αυτά όμως δεν μπορεί να φτάσει πολύ ρηχούς ή πολύ βυθείς θύλακες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο πρόσωπο.

Το IPL τείνει να μη χρησιμοποιείται για αποτρίχωση πια γιατί είναι πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα του SHR.  Το μεγάλο εύρος δέσμης ακτινοβολίας που είχε το IPL, το καθιστά μερικώς αποτελεσματικό αφού η ενέργειά του απορροφάται και από άλλες δομές και δεν επικεντρώνεται στο θύλακα της τρίχας. 

Το τριπλό διοδικό λέιζερ, είναι γρήγορο, σχετικά ανώδυνο και μπορούμε να πούμε πως είναι ίσως η καλύτερη επιλογή αφού καλύπτει σχεδόν όλα τα περιστατικά.  Για κάποιο λόγο όμως πρακτικά δεν είναι αποτελεσματικό σε κάποια περιστατικά, ευτυχώς σε λίγα. Κατά έκπληξή μας όμως είναι το αποτελεσματικότερο και μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στο χνούδι.  Εκεί όπου κανένα λέιζερ ή μέθοδος δε δύναται να δώσει λύση χρόνια τώρα. 

Στην εταιρεία μας EpiMed Lasers μπορούμε όχι μόνο να σας προμηθεύσουμε με όλες τις παραπάνω συσκευές αλλά και να σας μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας για ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα.

Γίνεται επομένως κατανοητό ότι ο συνδυασμός των παραπάνω ή μερικών από αυτών θα οδηγήσει στην ολική αποτρίχωση και την οριστική καταστροφή της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας που τόσο πολύ ταλαιπωρεί γυναίκες και άντρες ανά τους αιώνες.  Θα χαρώ ιδιαιτέρως να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφικό υλικό και να συζητήσουμε για τον ιδανικό συνδυασμό συσκευών λέιζερ που θα χρειαστείτε στο δικό σας ιατρείο ή ινστιτούτο για να προσφέρετε, επιτέλους, στους πελάτες σας ολική αποτρίχωση. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αξιολογήσεις (0)